Kakaobønder beder den colombianske regering om hjælp

Artikel bragt i Modkraft d. 12. juli 2013

AF MAJA PEDERSEN

Catatumbo ligger i det nordøstlige Colombia, med grænse til Venezuela og kører kun rundt rent økonomisk på grund af den forbudte afgrød koka. Catatumbo er som region fuldstændig forladt af staten når det gælder sociale ydelser som sundhed, uddannelse og en infrastruktur, der gør det muligt at transportere sine afgrøder ud af regionen.

Det forklarer en repræsentant for interesseorganisationen ASCAMCAT, der repræsenterer bønderne i regionen, under en høring for colombianske politikere og bønder i sidste måned.

Økonomisk afhængighed

Manglen på veje til transport af afgrøder, kombineret med dumpingen af fødevarepriserne, betyder i praksis at bønderne i Catatumbo er overladt til at dyrke koka, fordi omkostningerne ved at transportere grøntsager og legale afgrøder ud af regionerne er langt højere end den værdi, varene kan afsættes til ved den nærmeste forhandler.

I store dele af Catatumbo er vejene eksempelvis så dårlige, at man ikke kan transportere sine varer med bil, men kun til rygs på et mulddyr. Det at kokamassen afsættes til en langt højere kilopris end de legale produkter betyder, at bønderne, efter transportomkostninger, stadig kan have en fortjeneste på varen.

Konsekvensen er, at bønderne i Catatumbo er blevet økonomisk afhængige af koka.

Bondeorganisationen ASCAMCAT har inviterert regionale og lokale politikere samt bønderne i regionen til en række forhandlinger om udviklingen i regionen. Til disse folkehøringer har spørgsmålet om alternativer til dyrkning af koka stået højt på organisationens politiske dagsorden.

Giftangreb på lokalbefolkingen

– Vi, bønder i Catatumbo, er trætte af koka – vi ved godt at mange af de problemer vi har i regionen skyldes de ulovlige afgrøder, lyder det fra Don Pedro, der på talerstolen til den sjette folkehøring, der blev afholdt af organisationen i juni i år.

Her henvises til de talrige krænkelser af fundamentale rettigheder, som civilbefolkningen i Catatumbo har oplevet, som følge af en massiv millitær tilstedeværelse i regionen, der blandt andet støttes økonomisk af den amerikanske regering gennem »Plan Colombia«. Den har blandt andet til formål at bekæmpe produktion af kokain, som stammer fra koka-planten.

Et eksempel på problemer som kokaproduktionen har medført for bønderne, er de oversprøjninger fra luften med plantegiftmidlet Glyfosat, som militæret udfører. Disse giftoversprøjtninger har katastrofale følger for landbefolkningen, fordi det ikke kun rammer kokaproduktionen, men også ødelægger de fødevarer som bønderne lever af.

Det handler om overlevelse

– Vi bønder dyrker ikke koka fordi vi kan lide det, fortæller Don Pedro.

– Vi dyrker koka fordi vi ikke har andre muligheder, rent økonomisk, for at overleve i Catatumbo.

Og derfor, forklarer ASCAMCAT-lederen, er den hårde linje overfor kokabønderne slået fejl i forhold til kokabekæmpelsespolitikken.

– For så længe den eneste mulighed vi bønder har for at overleve her i regionen er ved at dyrke og sælge koka, giver det sig selv at der vil blive ved med at være koka i Catatumbo, fortæller Don Pedro og fortsætter:

– Hvis man virkelig fra statens side ønsker at bekæmpe kokaproduktionen, er det der skal til en social og økonomisk investering i regionen.

Bønder: Tag pengene fra militæret

Her taler ASCAMCAT eksempelvis om statslige investeringer i en infrastruktur, der gør det muligt at transportere sine varer uden alt for høje omkostninger, samt garantier for et marked hvor bønderne kan afsætte legale afgrøder til en rimelig pris, hvilket vil kræve et brud med Colombias neoliberale handelspolitik.

Hvor pengene til den statslige investering i regionen skal skal komme fra har Catatumbos bønder også et bud på:

– På det colombianske statsbudget er der sat rigeligt med penge af til kokabekæmpelse, og de penge kunne bruges bedre end på den militære indsats i Catatumbo, der jo heller ikke er gratis, siger Don Pedro.

Således runder bondelederen fra ASCAMCAT sit oplæg om substituering af koka af.

En opstemt mumlem, klapsalver og engagerede tilråb fra salen afslører en bred enighed i dette udsagn, fra de omkring 300 fremmødte bønder fra Catatumbo.

Maja Pedersen er udsendt som international observatør for organisationen IPO. Don Pedro er et opdigtet navn, brugt af hensyn til personens sikkerhed.

Leave a Reply
Your email address will not be published.
*
*

BACK TO TOP